Warto posmakować potrawy kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak stereotypowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film