Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano umyślnie w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda dużego trudu. z wizytą u baristy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film