W dzisiejszych czasach koncentrujemy się na tym, co konsumujemy – wybieramy produkty coraz mądrzej, kierując się zdrowiem oraz dietą. Czasy, kiedy tak właściwie konsumowaliśmy wszystko w nieograniczonych ilościach już minęły – czas na zdrowe pożywienie i naturalne artykuły. Z tego powodu coraz częściej także poszukuje się zamienników w kuchni. Sól i tłuszcz zostaje do głębi odsunięty od jadłospisu a towary dość ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. W wielu przypadkach zastępuje się je produktami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one identycznie dużo artykułów odżywczych, ale organizm po prostu znosi je znacznie lepiej. Olśniewającym przykładem stosownego artykuły jest kasza jaglana, jaka dawno temu gościła na stołach bardzo niejednokrotnie a dziś niestety pozostała zapomniana.
kasza jaglana z
Na szczęście coraz więcej osób lubi jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do powszedniego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Dlaczego? Czym ona różni się od sztampowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc odpowiedź na to pytanie jest niezwykle prosta – kasza jaglana to kompletnie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to podkreśla, bo są to wybitnie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją trochę inaczej aniżeli szablonową, popularną nam kaszę, bo nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie żąda trochę więcej czasu niemniej jednak jest tego warte, bo wrażenia smakowe są ściśle mówiąc fajne. Czemu jednak powinniśmy zaciekawić się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana ma nadzwyczaj wiele przydatnych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny produkt lub trudno jest je znaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest niesłychanie należytym źródłem niezmiernie wielu witamin z grupy B, lecz nie jedynie, dostarcza bo także witaminy z grupy E, które niesłychanie poprawiają pamięć oraz koncentrację a również dużo doskonałych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest bardzo bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak zwane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą reprezentuje? To pierwszorzędny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to także kasza niezwykle odżywcza i w głównej mierze lekkostrawna, właśnie dlatego nadaje się dla chorych i bezsprzecznie dla dzieci, jakim wbrew pozorom dobry przyrządzona powinna wybitnie smakować. Zawiera także krzemionkę, składnik rzadko spotykany wskutek tego tak znaczący, jaka odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.