Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu wziętych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Najlepsza serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co de facto lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić wolno jej w rzeczywistości długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.